Intrebari frecvente
Parapanta este un fel de parasuta, dar care se deosebeste prin modul de lansare, (prin alergare usoara si nu prin saritura), iar forma sa alungita este mai aerodinamica decat a parasutei. Parapantele au fost concepute pornind de la principiile parasutelor, dar au fost modificate astfel incat sa permita un zbor usor cu performante mult mai bune. De asemenea au fost mentinute dimensiunile mici, pentru a permite parapantei sa incapa si sa fie purtata intr-un rucsac.
Parapanta este cel mai simplu aparat de zbor pe care l-a inventat vreodata omul, un pilot experimentat poate sa exploateze cu usurinta curentii ascensionali pentru a se mentine in altitudine.
Aripa este confectionata din tesatura de polyester sau nylon foarte usoara (35-40 g/mp), impermeabila, cu coeficienti de rezistenta
Pilotul sta intr-un ham (seleta) care este suspendata sub aripa.
Seleta in care est e pozitionat pilotul este un ansamblu complex care asigura confortul in timpul zborului si totodata il protejeaza pe pilot de consecintele unei eventuale aterizari mai dure. Pe seleta se monteaza intr-o capota speciala o mica parasuta de rezerva, indispensabila in cazul zborurilor de mare altitudine, in zone muntoase si instabile atmosferic.
Intre voaluara si seleta pilotului sunt asa numitele suspante care prin punctele de legatura cu voalura sustin greutatea pasagerului dar in acelasi timp ajuta voaluara sa aiba o forma aerodinamica.
Lansarea incepe printr-o coborare (alergare) pe o panta usoara a unui deal, in contracurentul pantei, pana cand voalura (partea principala a parapantei) - care initial a fost intinsa in spatele pilotului pe sol - se umfla cu aer deasupra capului, ia forma unui profil aerodinamic capabil sa si se desprinde de sol si sa zboare.
Odata decolat, pilotul controleaza parapanta si directia in care doreste sa mearga.
In conditii meteo optime, cu parapanta se poate pluti in aer multe ore, si pe distante mari. Recordul mondial este de aproximativ 500km, la noi in tara este de 200km in aproximativ 6 ore de plutire.
Oricine poate zbura cu conditia sa se foloseasca o parapanta potrivita pentru greutatea pasagerului (care poate avea intre 25 si 110 kg). Copii sub 18 ani vor avea nevoie de comsimtamantul unui parinte sau tutor.
Nu, decolarile si aterizarile sunt in general usoare, si necesita doar o usoara alergare. In functie de cat de tare bate vantul, la decolare va trebui sa alergati mai mult sau mai putin. De asemenea la aterizare va trebui sa alergati usor cativa pasi.
Oferim cursuri de instruire la cele mai ridicate standarde. Va rugam san e contactati daca sunteti interesat de un curs de parapantism.
Incaltaminte comoda de munte/ de alergare
Pantaloni lungi si bluza cu maneca lunga (acestea nu sunt absoult necesare dar acolo sus poate fi frig)
Zborurile se efectueaza de pe Vf. Bunloc (1200m) sau Poiana Brasov si se fac in functie de conditiile meteo
Durata activitatii (inclusiv pregatirea si zborul in sine) poate varia intre 1h00 si 1h30, in functie de conditiile meteo.
Zborul cu parapanta depinde in mare masura de conditiile meteo, deci este important sa va programati din timp zborul (la inceputul vacantei dvs). Ploaia, ceata sau vantul puternic pot duce la reprogramarea zborului, deci trebuie sa va confirmati telefonic rezervarea cu 1 zi sau doua inainte. Zborurile se pot efectua pe tot parcursul anului, in functie de vreme, inclusiv iarna.